fbpx

T: (0186) 61 87 65 info@vandongen-schilderwerk.nl     Webshop

houtrotreparatie
Houtrotreparatie
houtrotreparatie
Houtrotreparatie

Houtrot reparatie

In ons natte klimaat is houtrot een veelvoorkomend probleem, vooral in kozijnen en deuren. Houtrot wordt veroorzaakt door een schimmel die zich in het hout nestelt. In eerste instantie komt dit door vocht. Vooral hout dat continu vochtig blijft, gaat snel rotten. Gelukkig is houtrot reparatie goed mogelijk!

 

U kunt zelf gemakkelijk controleren of u last heeft van houtrot door uw duim in het hout te drukken. Voelt het hout zacht of zelfs vochtig aan, geeft het gemakkelijk mee en heeft het een bruinige kleur? Dan is het aangetast. 

 

De belangrijkste oorzaken van houtrot:

  • slechte afwatering door constructiefouten
  • lekke goten
  • achterstallig onderhoud
  • openstaande kitnaden of krimpnaden
  • optrekkend vocht vanuit de grond
  • condens dat door kieren en naden wegsijpelt, dit komt vooral voor bij enkel glas
  • planten aan de gevel (bijvoorbeeld klimop)
  • onvoldoende dekkende verflaag; denk aan de plekken die lastig te bereiken zijn of slijtagegevoelige delen van het houtwerk zoals de onderkant van een deur of raam.

 

Houtrot reparatie: vakwerk

Het is misschien verleidelijk om over een aangetaste plek heen te schilderen, maar verstandig is het niet. Op het eerste gezicht ziet het houtwerk er weer mooi uit, maar dat is slechts tijdelijk. Binnen korte tijd vormen zich vochtblazen op het hout of gaat de verf bladderen. De beste oplossing is om een houtrotreparatiemiddel te gebruiken, of het hout (deels) te vervangen. De zomer is een ideale periode voor houtrot reparatie. Het kale hout, waaruit de houtrotplek is weggehaald met een beitel of verfkrabber, moet namelijk eerst goed drogen. Pas daarna kan het gezonde hout verder bewerkt worden met een houtrotreparatiemiddel, primer en grondverf. Na de droogtijd kan het houtwerk afgelakt worden met een goede, vochtbestendige verfsoort. Houtrot reparatie is nog altijd vakwerk.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Met een vakkundige afwerking en goed uitgevoerd schilderwerk kunt u voorkomen dat houtrot vat krijgt op uw houtwerk. Vergeet ook het periodiek onderhoud niet! Daarnaast is het belangrijk om voor een goede afwatering te zorgen zodat vocht en vuil zich niet kunnen ophopen. Zorg ervoor dat eventuele problemen tijdig worden aangepakt, vaak gaat het om een constructiefout die eenvoudig is op te lossen.

 

Heeft u deskundig advies nodig of wilt u houtrot op een vakkundige manier laten behandelen en verwijderen? Met professionele producten zorgen wij voor een permanente oplossing. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

 

De schilders van Van Dongen Schilderwerk, ook voor...

Andere schildersklussen die de schilders van Van Dongen Schilderwerk uitvoeren:

 

Gemaakt met door Schot Marketing & Communicatie