fbpx

T: (0186) 61 87 65 info@vandongen-schilderwerk.nl     Webshop

kleuradvies
 
binnenschilderwerk
 
monumentaal schilderwerk
 

Schilderen van uw tuinhout: schutting, tuinhuis of overkapping

Hout in de tuin is hot! Vooral de laatste jaren is het trendy om hout en andere natuurlijke materialen in de tuin te verwerken. Hout is een duurzaam materiaal en heel veelzijdig, er zijn allerlei toepassingen te bedenken die bruikbaar zijn in een kleine tuin én in de luxe loungetuin. Van schutting tot schuur, van tuinbank tot compleet gemeubileerde overkapping.

 

Beits of verf?

Voor de afwerking kunt u kiezen uit allerlei soorten beits en verf. Beits is transparant waardoor de houtnerf zichtbaar blijft. Het is verkrijgbaar in een select aantal standaard kleuren. Aanbrengen van beits is gemakkelijk, het gaat alleen wat minder lang mee dan verf. Reken op ongeveer 2 à 3 jaar, afhankelijk van de omstandigheden zoals regen, wind, zon en vorst. Bij verf kunt u rekenen op een langere levensduur, het wordt met een kwast en roller dekkend opgebracht in meerdere lagen. Dit geeft een mooier en beter resultaat. Omdat verf in elke gewenste kleur gemengd kan worden, kunt u de tuin een persoonlijke, eigen stijl geven.

 

De voorbereiding

Natuurlijk wil het oog ook wat, maar een verflaag dient vooral als bescherming zodat u zo lang mogelijk van uw kostbare tuinhout kan genieten. Er bestaan ontzettend veel producten, van meer of mindere kwaliteit. Vraag daarom gerust advies aan de vakman, hij kan u vertellen wat voor uw houtsoort en object de allerbeste keuze is. Het resultaat valt of staat met de juiste beits of verf, let daarom goed op de volgende eigenschappen:

  • weerbestendig (en bestand tegen UV-straling)
  • vochtdoorlatend zodat het vocht niet opgesloten wordt in het hout maar kan verdampen (dit voorkomt houtrot en blaasjes in de verf)
  • schimmelwerende componenten (voorkomt houtrot)

 

Bij beide vormen is het belangrijk dat het hout schoon, stof- en vetvrij en droog is voordat u begint met schilderen. Werd het hout al eens eerder geschilderd of gebeitst? Dan moet de oude laag eerst goed verwijderd worden voordat u aan de slag gaat met de grondverf.

 

Kleurtrends in de tuin

Volgens de tuinbladen zijn dit jaar opvallende tinten hip, zoals geel en knalroze. Natuurlijk hoeft u deze kleuren niet mooi te vinden, kies gerust een rustig kleurtje of een natuurlijke aardetint. Houdt u er rekening mee dat donkere kleuren de warmte langer vasthouden en dit dus ook uitstralen? Kleuren als wit, ecru en lichtgrijs zien er niet alleen koeler uit, het scheelt ook echt in de gevoelstemperatuur! U bent van harte welkom om bij ons de verschillende kleuren te vergelijken, of de door u gewenste kleur speciaal te laten mengen.

 

Wilt u deze klus uitbesteden aan een professionele vakman die de allerbeste kwaliteit producten gebruikt? Lekker op vakantie en in een fris geschilderde tuin weer thuiskomen? Leg ons uw wensen voor, wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden!

 

  

Gemaakt met door Schot Marketing & Communicatie